Classic Album Sundays presenterer WHAM! ’Fantastic’ (Inner Vision, 1983) // Boksen (Kulturhuset) // Søndag 8. desember kl. 18 // Kent Horne med Per Sundnes og Martin Bjørnersen

Vi hører George Michaels og Andrew Ridgeleys fest av et debutalbum i sin helhet på et lydanlegg i audiofil verdensklasse, og tar en prat rundt fenomenet WHAM! og deres (bokstavelig talt) fantastiske inntreden i den rosa popskyen med to av våre «badeste boys» i musikkulturvitervirket her til lands, NRK-programleder og tidligere Grand Prix-general Per Sundnes og journalist Martin Bjørnersen.

kl. 17.30 dørene åpnes; albumrelatert musikk
kl. 18.00 NERDEPRAT m/Sundnes & Bjørnersen
kl. 18.45 pause
kl. 19.00 ALBUMLYTT; ‘Fantastic’ (spilletid: 36:42)
kl. 19.40 Q&A inkludert publikum
kl. 20.00 avrunding

«With their clean-cut looks, catchy hooks and irresistible sense of fun, that watershed performance catapulted them into the homes – and hearts – of teenage girls nationwide, firmly establishing them as (shuttlecock jokes aside) the perfect pop package.” (Classic Pop Magazine)

Etter at Wham! ved en tilfeldighet fikk opptre på britiske Top of the Pops med andresingelen Young Guns (Go For It!) en desemberdag for ganske nøyaktig 37 år siden, var Georgios Kyriacos Panayiotou og Andrew John Ridgeley plutselig i full snurr på popkarusellen de kastet seg etter da skabandet de hadde forsøkt å stable på beina sammen med noen tidligere skolekamerater falt i fisk.

HAPPY-GO-HARD-WORKING
Et par bomturer hos de større etikettene kunne ikke stanse den unge duoens hedonistiske livsbejaenhet, legemliggjort i dansetrinnene de øvde inn på gulvet hjemme og på de lokale klubbene i London. George Michaels treffsikre musikalske fert og Ridgeleys ditto dandy stil og flamboyante karisma fenget imidlertid Innervision Records, som slapp de to løs, happy-go-lucky, på en (pastellfarget) seng av naturlig poptalent, men ikke uten et hint av hardt og målrettet arbeid.

Med utgangspunkt i en firespors demokassett spilt inn i stua til foreldrene gikk de i studio med et par av produsentene i plateselskapet for å snekre ihop langspilleren vi legger på vårt audiofile alter i aften. Wham Rap! (Enjoy What You Do?), Club Tropicana og Come On! havnet på debutalbumet, mens den ultimate klinelåta Careless Whisper kom med på oppfølgeren (og må åpenbart også gis nødvendig rundetid i løpet av kveldens seanse).

GIVE A WHAM, GIVE A BAM, BUT DON’T GIVE A DAMN
Enkelte av tekstene på Fantastic har dypere bunn enn man skulle mistenke våre to flørtende partydyr med sine fluffy lokker og upåklagelig hvite tenner for ved første øyekast – eller «ørekast» for den saks skyld. Bak den tilsynelatende bekymringsløse, småsexy fremtoningen og låtenes diskoide skreddersøm formidlet de to, fortsatt i tenårene, med munter forakt og sår ironi angsten for å bli voksne. De kommenterte arbeidsledigheten og de sosiale problemene deres unge og «fri» medbriter befant seg i under Thatcher på begynnelsen av 80-tallet.

Godt hjulpet av hyppige rundetider på MTV, som forøvrig startet opp samtidig med duoen i 1981, solgte Wham! mer enn 30 millioner skiver på verdensbasis i årene som fulgte. De var en av de mest populære gruppene fra den såkalte «andre britiske bølgen», som amerikanerne kalte dem, og konkurrerte om oppmerksomheten i nedslagsfeltet til band som Duran Duran, Eurythmics, Police, Yazoo, Ultravox, Tears for Fears, Adam and the Ants, New Romantics og Spandau Ballet. Dessuten la duoen ikke minst basis for George Michaels ikke uefne solokarriere.

PER OG MARTIN, GEORGE OG ANDREW
Lytteklubben Classic Album Sundays er av og til blitt omtalt som en slags «yoga for musikkinteresserte». Selv om vi også denne gang legger opp til konsentrert lytting slik vi har for sedvane ved å spille albumet uten avbrekk fra begynnelse til slutt, med best mulig sonisk gjengivelse og ved å legge bort det portable telefonapparaturet for en stakket stund, blir det vanskelig å forestille seg en meditativ seanse i klassisk forstand når vi senker (eventuelt slår) stiften på denne energiske, særs oppløftende poputgivelsen.

Etter nerdepraten med Per og Martin demper vi lyset, henter oss et glass i baren, snurrer i gang diskokula, skrur opp volumet og hører skiva på den måten som faller oss inn – i fri dressur, sittende, liggende eller dansende, på et lydanlegg i audiofil verdensklasse, preparert av Duet Audio.

AUDIOMENYEN
– PLATESPILLER: Dr. Feickert Blackbird
– TONEARM: Jelko 12”
– PICKUP: Ortofon Cadenza Black
– FORFORSTERKER: Ayon S-5
– EFFEKTFORSTERKER: 4 x Auralic Merak monoblokker (2×800 Watt)
– HØYTTALERE: Piega Classic 80.2
– SIGNALKABLER: Midas Reference Flavia
– HØYTTALERKABLER: Midas Reference Silje
– STRØMKABLER: Oyaide Tunami
– STRØMRENSER: Isol-8

Oslo

Time and Date: Sunday December 8th 6:00pm – 8:00pm

Venue

Boksen (Kulturhuset), Youngs gate 6, 0181 Oslo

Tickets

Available Here

Presenter

Kent Horne