Classic Album Sundays presenterer
MARK HOLLIS ‘Mark Hollis’ (Polydor, 1998) // Kent Horne med Rob Young // Laboratoriet (Kulturhuset) // torsdag 19. des. kl. 19-21
‘Before you play two notes learn how to play one note – and don’t play one note unless you’ve got a reason to play it.’
Mark Hollis’ befriende enkle råd minner oss om å ikke gjøre ting for komplisert, om å ta oss tid til å lytte, til å lete etter essensen i det vi holder på med. Samtidig gir det en god beskrivelse av langspilleren vi lugner ned med på vårt audiofile lydanlegg i lag med forfatter og musikkjournalist Rob Young siste torsdag før jul.
kl. 18.30 dørene åpnes
kl. 18.35 LYTT: Allinson / Brown ‘A V 1’ – part 1 og 2
…
kl. 19.00 ARRANGEMENTSSTART
kl. 19.01 LYTT: John Cope ‘Piano’ (spilletid: 14:30)
kl. 19.15 ALBUMPRAT: Horne og Young
kl. 20.00 ALBUMLYTT: ‘Mark Hollis’ (spilletid: 46:56)
kl. 20.50 Q&A: Young og publikum
kl. 21.00 avrunding
Den tidligere Talk Talk-frontmannens snart to-og-tyve år gamle soloutgivelse er et stillfarent og sterkt sonisk mesterverk, like gripende og mettet med mening som det er strippet for uvesentligheter. Her er i sannhet hver tekst og tone valgt med omhu. Samtidig høres musikken uanstrengt og søkende ut. Spenninger etableres og oppheves med uventede sprang og forløsende harmonier. De åtte kontemplative sporene på albumet fremføres sammen med en rekke gjestemusikere som også er med å gjøre musikken både uforutsigbar og åpen.
Av og til hører vi Hollis’ stemme i ensom forflytning. Forsiktig, men ikke uten intensitet, leter den seg frem til neste tone i mørket, undrer seg litt før den tar retning. Av og til får et piano eller andre enkeltinstrumenter bevege seg fritt og utforske rommet alene. Når de spiller sammen trer Hollis’ egen vokal og piano enda sterkere frem med sin tilstedeværelse og nerve. Det er hans fortellerstemme vi sitter igjen med lenge etter at siste tone har ebbet ut.
Hollis døde uventet fra oss tidligere i år, altfor ung og mens vi fremdeles gikk med en drøm om å få høre nytt materiale fra ham. Hans nå tyve år gamle musikalske testamente høres veltemperert, fullendt og endelig ut, og kanskje kjente han aldri for å legge til noe mer.
HOLLIS’ SISTE INTERVJU
Rob Young, som i dag er redaktør for Jazznytt, traff Hollis i forbindelse med en sak han skrev for The Wire i 1998. Det skulle vise seg å bli musikerens siste intervju før han trakk seg tilbake fra offentligheten for godt. Intervjuet ble også inkludert i den vakre biografien Spirit of Talk Talk av James Marsh, Chris Roberts & Toby Benjamin (Rocket 88, 2012), en samling med tekster om bandet, fotografier, og coverillustrasjoner fra kunstneren James Marsh.
Read: Rocky Mountain Audio Fest 2019: Talk Talk ‘The Colour Of Spring’
I løpet av samtalen med Hollis nevner Young de to minuttene med stillhet som får avslutte soloplaten. Han ønsker å finne ut hva han vil med dette – etterlater han et rom for meditasjon? Hollis svarer:
«I think it’s important that when you put a record on, you’ve got time to sit down, get ready for it. And the same at the end, at the point when you come out of it, let your ears get adjusted. It is important, I think it’s all important. Going back to that second side of Spirit of Eden, I seem to remember us putting pretty long gaps between the tracks on that, so you can get your head out of one before you move into another.”
Dette er som musikk i vår lytteklubbs ører. Etter en prat med Young demper vi lyset, lener oss tilbake og hører hele albumet fra begynnelse til slutt på et hifi-anlegg i verdensklasse.
AUDIOMENYEN leveres av Duet Audio:
– PLATESPILLER: Dr. Feickert Blackbird
– TONEARM: Jelko 750 LB 12”
– TONEARM LIFTER: Little Fwend
– PICKUP: Dynavector XX2 MK2
– FORFORSTERKER: Ayon Auris
– EFFEKTFORSTERKERE: 4 x Auralic Merak mono blocks (2×800 Watt)
– HØYTTALERE: Piega Classic 80.2
– SIGNALKABLER: Midas Reference Flavia
– HØYTTALERKABLER: Midas Reference Silje
– STRØMFORDELER: Isol-8
YOUNG
Jazznytts redaktør Rob Young ga i fjor ut boken alle musikkinteresserte bør grave seg ned i, biografien All Gates Open – The Story of Can, i samarbeid med Cans Irmin Schmidt, og har tidligere skrevet kritikerroste Electric Eden: Unearthing Britain’s Visionary Music (2010), Rough Trade: Labels unlimited (2006) og Warp (2005). Han har også vært skribent og medredaktør for The Wire og levert minneverdig lesning i Uncut, Ballade, Sight & Sound, Frieze og Artforum, og i aviser som Morgenbladet, The Guardian og Klassekampen.
JOHN COPE
Etter å ha jobbet som lydtekniker på Talk Talks Spirit of Eden og Laughing Stock gikk Phill Brown i 1998 i studio med kollega Dave Allinson for å produsere A V 1, en fantastisk flott og subtil øvelse i formløs, nærmest oppløst ambientmusikk der Mark Hollis, under pseudonymet John Cope, er representert med instrumentalen “Piano”.
Vi hører albumets to første spor, ‘A V 1 – part.1’ og ‘A V 1 – part.2’ mens vi rigger oss til i halvtimen før arrangementstart, og lar Cope/Hollis få innlede kveldens seanse kl. 19 med sitt kvarter lange bidrag til dette obskure, men svært lyttverdige sideprosjektet.
…
Er det lenge siden du har hørt en hel plate fra begynnelse til slutt? Classic Album Sundays gir deg muligheten til å høre musikken kontekstuelt, i fellesskap, uavbrutt og med best mulig sonisk gjengivelse.
Oslo
Time and Date: Thursday December 19th 7:00pm – 9:00pm
Venue
Laboratoriet (Kulturhuset), Youngs gate 6, 0181 Oslo
Tickets
Presenter
Kent Horne