Classic Album Sundays presenterer SERENA-MANEESH ‘No 2: Abyss In B Minor’ (4AD, 2010) // Laboratoriet (Kulturhuset) // søndag 01. sept. kl. 17-19 // Kent Horne med Emil Nikolaisen, Christian Engfelt og Nick Terry

16.30 dørene åpnes (albumrelatert musikk)
17.00 PLATEPRAT m/utdrag fra debutskiva
17.45 PAUSE
18.00 ALBUMLYTT; ‘No 2: Abyss In B Minor’ (spilletid 37:25)
18.40 Q&A med publikum
19.00 avrunding

“If we must have a shoegazing revival, let it sound like this – picking up where the best of those bands left off, realizing the possibilities of melody, imagination and loud guitars allied to digital technology’s distorting potential, and taking it to the next stage.” (Ben Graham, The Quietus)

Eksperimentell, fuzza støypop har sjelden hørtes bedre ut enn hos norske Serena-Maneesh med den hardtarbeidende musikalske ekvilibristen Emil Nikolaisen i førersetet.

Sammen med en lang rekke samarbeidspartnere fra inn- og utland har dette bandprosjektet foreløpig lagt bak seg to langspillere, den selvtitulerte debutskiva fra 2005 og kveldens hovedrett, No 2: Abyss In B Minor (2010).

Med tanke på de avtrykk som er satt hos kritikere og lyttere, og for å bøte på savnet etter mer materiale fra Serena-Maneesh, er det på høy tid og med yr glede Classic Album Sundays vier denne musikken spabehandling på lytteklubbens audiofile lydanlegg.

Platen er mettet med gjennomarbeidede lydmessige finesser, det fins lag på lag med detaljer gjennom hele den drøye halvtimen, så denne lytten ser vi frem til – dette vil virkelig la seg høre.

Vi får besøk av Nikolaisen selv, samt to av hans medsammensvorne i studioarbeidet, Christian Engfelt og Nick Terry, som var sterkt delaktige i hva vi hører på de to albumene.

Etter en samtale med de tre om det kreative og praktiske rundt tilblivelsen av låtene, der også utdrag fra førsteskiva og B-sider på noen av singlene får rotere mellom ordene og nørdingen, avsluttes seansen med å høre No 2: Abyss In B Minor i sin helhet, fra Ayisha Abyss til Magdalena (Symphony #8) på LP.

EMIL NIKOLAISEN
Mange ble først kjent med rogalendingen bak trommesettet til band som Silver og Loch Ness Mouse, eller som gitarist i band som Royal og Extol. Nikolaisens utforskertrang, både som musiker og produsent, og hans nokså unike evne til å finne musikalske nervebaner på tvers av sjangre, har ført ham inn i en rekke uortodokse konstellasjoner i dvaletiden etter «No 2: Abyss» med Serena-Maneesh.

Dette har velsignet oss med en rekke uventede og gledelige utgivelser med Nikolaisen i symbiose med Todd Rundgren + Lindstrøm, med Årabrot og Okkultokrati, samt med amerikanske band som Brian Jonestown Massacre, A Place To Bury Strangers og Wovenhand.

Det skal også være nye ting på gang fra Nikolaisen og Dream Syndicates Steve Wynn (US), Ulrich Schnauss (Tangering Dream, DE) og Henry Olsen (Nico/John Cale, UK), en soloplate med Paul Epworth (UK) og ny musikk som snekres i hop med Hans Peter Lindstrøm.

CHRISTIAN ENGFELT
Christian Engfelt spiller bass i Cato Salsa Experience og har utgivelser bak seg med band som The Apricot og Two Bands and a Legend. Han skrur også lyd og har etablert Engfelt og Forsgren Studio sammen med en av våre tidligere gjester (i forbindelse med presentasjonen av Beach Boys’ Pet Sounds), Marcus Forsgren.

Engfelt var med å mikse debutalbumet til Serena-Maneesh, og jobbet tett med Nikolaisen da oppfølgeren ble til over en toårsperiode i diverse studioer og lokaler rundt omkring, i Oslo, Stockholm, New Jersey, London – ikke minst en diger bunker som ble benyttet som åsted for de første, viktige lydopptakene. Vi gleder oss til å høre historiene rundt denne ukonvensjonelle og tålmodighetskrevende innspillingsprosessen.

NICK TERRY
Engelskmannen har jobbet som tekniker og produsent siden midten av 90-tallet, med rockeband som Ultrasound, The Libertines og Primal Scream, brasilianske Azymuth, soloalbum med The Stone Roses’ Ian Brown og elektroniske lydmakere som Simian Mobile Disco.

Terry er opprinnelig fra London, men flyttet for noen år siden til Norge hvor han har utviklet sitt eget mikserom i Oslo – inspirert av noen av de fantastiske studioene han har jobbet i rundt om i verden. Her har han, ved siden av Serena-Maneesh selvsagt, hjulpet norske artister som 120 Days, Maria Solheim, I Was A King, Kitchie Kitchie Ki Me O og Turbonegro til å lyde så bra som de gjør.

Terry står også bak utviklingen av Thermionic Culture – blant lydentusiaster en navngjeten serie med studioutstyr som blant annet tar i bruk såkalte «termioniske ventiler» for å oppnå en så presis og naturlig lyd som mulig, lav støyoverføring og mindre forvrengning enn ved bruk av transistorer.

LYDFREAKS
Med slike ressurser på audio med i platepratelauget må vi selvsagt også koste på oss litt nørding rundt utstyr og prinsipper for god lyd, og er spente på om Terry, Engfelt og Nikolaisen selv hører nye detaljer fra eget arbeid med Serena-Maneesh gjennom hifi-menyen vi benytter under kveldens lytteseanse.

AUDIOMENYEN leveres av Duet Audio:
– PLATESPILLER: Dr. Feickert Blackbird
– TONEARM: Jelko 750 LB 12”
– TONEARM LIFTER: Little Fwend
– PICKUP: Dynavector XX2 MK2
– FORSTERKER: Soulution 330
– HØYTTALERE: Piega Classic 80.2
– SIGNALKABLER: Midas Reference Flavia
– HØYTTALERKABLER: Midas Reference Silje
– STRØMFORDELER: Isol-8

Oslo

Time and Date: Sunday September 1st 2019 5:00pm – 7:00pm

Venue

Laboratoriet (Kulturhuset), Youngs gate 6, 0181 Oslo

Tickets

Available Here

Presenter

Kent Horne